Belépés

Partnerünk

Synergic logo

Kiváló minőségű bukósisakban motorozz te is!

Az oldal ajánlása

Ha hasznosnak találta weboldalunkat, ajánlja másoknak is!

Innovációs Nagydíj - 2013

A múlt évi kiemelkedő innováció elismeréseként Kövér László házelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter átadta a 2013. évi Magyar Innovációs Nagydíj elismeréseket pénteken a Parlamentben.

Az innovációs nagydíjat a KVV Kőolajvezetéképítő Zrt. kapta meg a nagyszilárdságú csőtávvezetékek hegesztés-fejlesztéséért, az elismerést Simon Miklós vezérigazgató vette át.

Kövér László köszöntőjében a vállalkozások sikerét egyben az ország sikerének nevezte és hangsúlyozta, hogy az több és jobb minőségű munkahelyet, nagyobb vásárlóerőt, több adóbevételt és még több innovációt jelent. A házelnök szerint az elmúlt évben biztató előrelépés történt a versenyképes kutatás-fejlesztési és innovációs (k+f+i) környezet kialakításában, hozzátette ugyanakkor, hogy még sok teendő van.

Az Országgyűlés elnöke az eredmények között említette, hogy az EU 2020-hoz kapcsolódó nemzeti intézkedési tervben foglaltaknak megfelelően a GDP kutatás-fejlesztésre, innovációra fordítható részaránya növekedési pályára állt, 2012-ben már közel 1,3 százalékot tett ki, és reálisnak tűnik, hogy 2020-ra sikerül elérni az 1,8 százalékos célt.

Forrás:http://www.hirado.hu/2014/03/28/atadtak-a-2013-evi-magyar-innovacio-nagydij-elismereseket/

Youtube videó megtekinthető itt: https://www.youtube.com/watch?v=OuPvdIskJPA

Az Innovációs nagydíjat a KVV Kőolajvezetéképítő Zrt. kapta a nagyszilárdságú csőtávvezetékek hegesztés-fejlesztéséért. A siófoki KVV Kőolajvezetéképítő Zrt. (az Olajterv Csoport tagvállalata) mintegy 450 dolgozóval, a legnagyobb magyar vezetéképítő vállalat. Éves árbevétele 10-15 milliárd Ft, és a napokban fejezte be többek közt a szlovák-magyar gáztranzitvezeték megépítését, melynek értéke meghaladja a 30 milliárd forintot.

A szénhidrogén-szállító csőtávvezetékek alapanyagául szolgáló acélcsövek mértékadó jellemzőit (folyáshatár, szakítószilárdság) az elmúlt időszakban folyamatosan növelték, elsősorban annak érdekében, hogy a vezetékcső falvastagságának növelése nélkül, sőt annak csökkentésével, lehetővé váljon a minél nagyobb közegnyomáson való üzemeltetés. Ezzel egyrészt nagyobb mennyiségeket tudnak szállítani, másrészt kevesebbe kerül a létesítmény megvalósítása, a csökkenő anyagköltségek miatt.

A kilencvenes évek közepén Németországban néhány távvezetéket már építettek ilyen nagyszilárdságú (L555MB vagy X80) vezetékcső felhasználásával, de komoly problémák merültek fel a hegesztés minőségével kapcsolatosan. Majd 2012-ben a lengyel gázvezetéki üzemeltető cég (GAZ-SYSTEM) jelentős csőtávvezeték építési programba kezdett, amelyek megvalósítását ezekkel a nagyszilárdságú csőalapanyagokkal  tervezte. A kidolgozott hegesztési eljárást - az építtető akkreditált anyagvizsgáló laboratóriumának tanúsításával - az elsők között sikerült elfogadtatni a lengyel gázvezetéki üzemeltető céggel, a GAZ-SYSTEM-mel. Az adott eljárással a KVV által Lengyelországban lehegesztett 200 km-nyi DN700 és DN800-as gázvezetékek varratai kielégítették a megkívánt minőségi és mechanikai előírásokat.

Innovációs Nagydíj 2013 - Kiadvány: http://www.innovacio.hu/nagydij_pdf/kiadvany_2013.pdf

Share

Fotópályázat

Szavazás

Eseménynaptár